ZaanStijl vertelt...

Waarom juist wel een (traditionele) makelaar?

Er is de laatste tijd nogal wat commotie over de traditionele makelaar. Is het inhuren van een makelaar nog van deze tijd? Zijn ze niet te duur? Worden traditionele makelaars vervangen door slimme apps en online makelaars? Waarom zou je eigenlijk nog een traditionele makelaar inhuren als je een huis wil kopen of verkopen? Wat is de meerwaarde van een makelaar?

De geschiedenis van de makelaar

De geschiedenis van de makelaardij gaat terug tot het jaar 1284. Veel steden kenden toen hun eigen beroepsregels in de makelaardij. Een belangrijke ontwikkeling vond plaats in 1636. Om illegale bemiddelaars de kop in te drukken werd er een wet ingevoerd. Deze wet verplichtte makelaars om bij het sluiten van een (koop)overeenkomst hun baton* te tonen. Dit stokje was het bewijs van bevoegdheid. Alleen diegene met een baton mocht zich makelaar noemen. Pas in 1838, met de invoering van het Nederlandse Wetboek van Koophandel, ontstond er een vorm van algemene regelgeving. In het hele land waren makelaars aan deze wet- en regelgeving gebonden. Anno 2016 bestaat deze wettelijke titelbescherming en de wettelijk verplichte beëdiging niet meer. Dit betekent dat iedereen in Nederland zich nu weer makelaar mag noemen.

Wat doet een makelaar

Eén van de belangrijkste taken van een verkoopmakelaar is de woning verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs en de meest gunstige voorwaarden. Als we dan kijken naar het verkoopproces dan adviseert en/of regelt de makelaar een aantal zaken. Het begint altijd met een waardebepaling en het bepalen van de verkoopprijs. Vervolgens verzorgt de makelaar de volledige woningpresentatie en marketing van de woning. Denk hierbij aan foto’s, video’s, verkoopteksten, brochures, plaatsing op websites en sociale media, reclame-uitingen als advertenties en het verkoopbord. Verder verzorgt de makelaar de bezichtigingen en voert de onderhandelingen. Tot slot stelt de makelaar het voorlopig koopcontract op en bewaakt deze de termijnen die zijn afgesproken.

Het online tijdperk

De makelaar heeft exclusieve informatie met betrekking tot de vastgoedmarkt. Met de komst van internet en het toenemende gebruik van mobiele apps is deze informatie steeds meer openbaar en makkelijk vindbaar voor iedereen. Online zijn er veel instructie filmpjes te vinden en allerlei checklists over diverse onderwerpen. Hierdoor kun je nu veel werkzaamheden, die de makelaar doet, ook zelf doen en zo is iedereen ineens expert op elk gebied. Er zijn zelfs apps en online platforms die kopers en verkopers bij elkaar brengen zonder tussenkomst van een makelaar. Zo kunnen koper en verkoper rechtstreeks met elkaar onderhandelen. Vastgoedstylisten en woningfotografen, tekstschrijvers en video editors kunnen de volledige woningpresentatie verzorgen.  Een notaris kan het voorlopig koopcontract opstellen. Bezichtigingen kun je zelf verzorgen en extra informatie over de buurt of bijvoorbeeld de WOZ waarde is online te vinden. Als je dit zo leest lijkt het erop dat je geen traditionele makelaar nodig hebt.

De moderne makelaar

Let wel: Informatie vinden is één ding. De juiste informatie verzamelen, combineren en/of vergelijken en daar conclusies aan verbinden is iets anders. Koopsignalen herkennen, de juiste vragen stellen en mensen van de juiste informatie voorzien is essentieel voor een goede match en dat is precies waar de makelaar goed in is. De moderne makelaar gaat daar nog een stap verder in. Klanten van nu zijn vaak beter op de hoogte van de mogelijkheden en willen graag duidelijk weten waarvoor ze betalen. De moderne makelaar gaat mee met de tijd en past zich daarop aan. Keuze pakketten, deeldiensten en vaste prijsafspraken passen daar goed bij. Verder laat een moderne makelaar zien dat hij/zij wel degelijk een meerwaarde heeft door zijn/haar ervaring in sales en het voeren van onderhandelingen en ook door zijn of haar vakkennis. Zeker als het dus om een waardevolle zaak gaat kiezen veel mensen toch liever voor een echte vakman.

Wil je op de hoogte worden gebracht als er een nieuwe blog verschijnt? Laat dan hier je e-mail adres achter!

 

*Een baton was een kort, sierlijk stokje met het stadswapen ingegraveerd en de naam van de makelaar geschreven.