ZaanStijl vertelt...

Bij het kiezen van een makelaar spelen de tarieven naast vakbekwaamheid en een goede klik een belangrijke rol. Per persoon verschilt het op welk van deze aspecten het zwaartepunt ligt, maar regelmatig laat men zich leiden door de prijs. Hoe maak je een goede prijsvergelijking?

Verdienmodellen

Om te beginnen zijn er geen regels voor de verdienmodellen en tarieven van makelaars. Elke makelaar mag dus zelf bepalen welke tarieven hij/zij hanteert voor welke diensten. Zo zijn er makelaars die met vaste pakketten werken waar een vast prijskaartje aan hangt. Op die manier weet je als klant vooraf wat de kosten zijn. Het voordeel daarvan is dat je de kosten vooraf kan afbakenen. Ook zijn er makelaars die met een uurtarief werken. Je betaalt dus alleen voor wat je afneemt. Nadeel kan zijn, dat de prijs flink kan oplopen als er veel uren in een opdracht zitten. De meeste makelaars werken echter met een courtage gebaseerd op een percentage van de verkoopprijs. Deze methode zou ervoor moeten zorgen dat de makelaar beter zijn best doet. Namelijk, hoe hoger de uiteindelijke verkoopprijs, hoe meer hij verdient.

Het is moeilijk te bepalen welk verdienmodel het beste is en welke tarieven dan eerlijk zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste klanten een voorkeur hebben voor vaste tarieven. Op de tweede plaats komt de traditionele courtage. De onderzoekers denken dat deze tweede plaats te wijten is aan “gewenning”. Hoge courtages horen nou eenmaal bij makelaars. Het zal nog wel een tijd duren voordat alle makelaars overstappen op vaste tarieven per pakket of per losse dienst. Omdat geen verkooptraject hetzelfde is, kunnen de prijzen behoorlijk uit elkaar liggen. De makelaar zelf weet vooraf vaak ook niet hoeveel tijd hij/zij kwijt is aan een opdracht. Op basis van ervaringen kan er wel een inschatting worden gemaakt.

Diensten

Toch is het niet zo simpel, omdat niet alle makelaars even duidelijk zijn over wat ze precies doen voor de prijs die zij vragen. Gelukkig komt daar steeds meer verandering in. Veel makelaars proberen nu transparant te zijn in hun dienstverlening. Bedenk dat je tijdens een kennismakingsgesprek met een makelaar gerust mag vragen naar de diensten die worden geleverd. De ogenschijnlijk goedkoopste makelaar biedt mogelijk minder diensten aan. Het kan ook zo zijn dat het dienstenpakket van de goedkoopste makelaar je aanstaat, maar dat je een betere klik hebt met een duurdere makelaar. Vraag dan eens voor welk tarief de duurdere makelaar het door jou gewenste pakket kan leveren. Wie weet kom je dan toch goedkoper uit.

Prijsvergelijking

Om de prijzen te vergelijken moet je dus op een aantal dingen letten. Je moet alles omrekenen naar één verdienmodel. Neem bijvoorbeeld een (fictieve) verkoopprijs en reken een vast tarief om naar een percentage van die verkoopprijs. Hou er hierbij rekening mee of de bedragen inclusief of exclusief btw zijn. Bij een uurtarief vraag je de makelaar om een inschatting van het aantal uren. Het totaal bedrag reken je om naar een percentage.

Maar dat is niet het enige. Je moet ook kijken naar welke diensten er worden geleverd tegen welke prijs. Doe je dit niet dan is het appels met peren vergelijken. Online makelaars zijn bijvoorbeeld vele malen goedkoper dan offline makelaars, maar het diensten pakket is dan ook minimaal. Voor elke extra dienst moet je bijbetalen. Bedenk dus goed welke (deel)diensten je wilt afnemen. Biedt een makelaar meer aan dan je zelf had bedacht? Vraag dan waarom de makelaar vindt dat die extra diensten nodig zijn. Een goede vergelijking vereist dus een grondige aanpak. Om je op weg te helpen heb ik een vergelijkhulp gemaakt. Zo kan je appels met appels vergelijken.

Wil je op de hoogte worden gebracht als er een nieuwe blog verschijnt? Laat dan hier je e-mail adres achter!