ZaanStijl vertelt...

Sinds 2001 is makelaar geen beschermd beroep meer. De beëdiging is afgeschaft. Dat betekent dat iedereen zich makelaar mag noemen. Maar hoe weet je nu of een makelaar ook echt vakbekwaam is? Want ja, naast een goede klik met de persoon en een mooie prijs, wil je natuurlijk wel dat de makelaar verstand van zaken heeft.

Registers en kamers

Makelaars die een opleiding hebben gevolgd en met succes hebben afgerond staan ingeschreven in een register. Het register waarborgt de vaktechnische bekwaamheid van de makelaars. Er zijn echter meerdere registers en die registers hebben verschillende kamers. En bij elk register en/of elke kamer hoort een andere titel. Om het makkelijker te maken is er sinds kort een nieuw register bij gekomen speciaal voor taxateurs. Ik zal proberen om het zo simpel mogelijk toe te lichten want, eerlijk, is dit interessant voor de klant? Je wilt toch gewoon weten of iemand vakbekwaam is of niet? Er zijn drie erkende registers voor makelaars en taxateurs, SCVM, VastgoedCert en het NRVT. Elk register deelt zijn leden in naar specialisatie, ook wel kamers genoemd. Voor de assistent makelaar en de kandidaat makelaar zijn er nog aparte registers vanuit het SVMNivo.

In het schema zie je de verschillende registers met bijbehorende specialisaties/kamers. Ook staan de titels erbij. Wat je hiervan moet onthouden is:
• Dat jouw makelaar in tenminste één register moet staan ingeschreven.
• Vanuit de registers alle makelaars verplicht zijn om elk jaar bijscholing te volgen.
• Dat een woningmakelaar geen bedrijfspand mag taxeren tenzij hij/zij ook daarin is gespecialiseerd.

SCVM VastgoedCert NRVT (taxateurs) SVMNivo Assistent makelaar SVMNivo Kandidaat makelaar
Woningen

Wonen

(RM of RMT)

Wonen

(RT)

Wonen

(A-RMT)

Wonen

(K-RMT)

Bedrijfsmatig Vastgoed

Bedrijfsmatig Vastgoed

(RM of RT)

Bedrijfsmatig Vastgoed

(RT)

Agrarisch Vastgoed

Landelijk Vastgoed

(RM of RT)

Landelijk en agrarisch Vastgoed (RT)

Marktanalyse en Modelmatige Waardebepaling (MA/MWB)

WOZ

(RT)

Je kan zelf de check doen door naar de website van het betreffende register te gaan en de bewuste makelaar op te zoeken.

Brancheorganisaties

De meeste makelaars zijn ook lid van een brancheorganisatie. Brancheorganisaties zijn belangenorganisaties of ondernemersverenigingen van makelaars. Alle brancheorganisaties bieden veel informatie aan hun leden. Sommige brancheorganisaties eisen zelfs dat hun leden extra opleidingen volgen. Daarnaast, ondersteunen zij hun leden in brede zin en zien ook toe op ethische normen en gedragsnormen. Het voordeel daarvan voor de klant is dat de makelaar is gebonden aan Algemene Consumentenvoorwaarden (en dus onderworpen is aan de Geschillencommissie Makelaardij). Ook is hij/zij gebonden aan een Gedragscode en onderworpen aan een Reglement op de Tuchtrechtspraak.

Er zijn meerdere brancheorganisaties die natuurlijk allemaal zeggen dat ze de beste zijn, maar voor de klant maakt het niet uit bij welke brancheorganisatie een makelaar zit. Dit kan onder andere VBO, VastgoedPro, NVM of VVOM zijn. De laatste is niet specifiek voor makelaars maar ook voor andere vastgoedprofessionals in Nederland. Voor professionals in landelijk vastgoed is er nog het NVR. Dan heb je nog RICS, een internationaal instituut voor vastgoedprofessionals. Bij alle brancheorganisaties is registratie in een register een toelatingseis. RICS heeft een eigen assessment en toelatingsprocedure. Voor de makelaars is er vooral een verschil in de contributieprijzen en in software.

Kiezen

Laat je niet gek maken door verkooppraatjes of reclames van brancheverenigingen. Kies een makelaar die bij je past, check of hij/zij is aangesloten bij een branchevereniging. Is dat niet zo, check dan of hij/zij staat ingeschreven in een register. Als dat het geval is dan zit je op het gebied van vakbekwaam zijn goed. Controleer dan nog wel of de makelaar een beroepsaansprakelijkheid verzekering heeft.

Wil je op de hoogte worden gebracht als er een nieuwe blog verschijnt? Laat dan hier je e-mail adres achter!