ZaanStijl vertelt...

 

Huis erven

In films lijkt het soms zo mooi, een prachtige villa erven van een oud tante die je nooit hebt gekend. Maar vaak ken je de overledene juist wel en gaat het juist om iemand die jou dierbaar was. En een huis erven is niet zonder risico’s. Als de hypotheeklening hoger is dan de waarde van de woning, dan is er een schuld. Daarom is het vaak verstandig om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Zo weet je zeker dat je niet met een restschuld blijft zitten, op het moment dat het huis minder waard is dan de openstaande lening.

Erfbelasting

Verder moet je binnen acht maanden na de overlijdensdatum aangifte voor de erfbelasting doen. En dat niet alleen: je moet dan ook al hebben betaald, als je de rekening tenminste niet verder wil laten oplopen. De belastingdienst heft vanaf dat moment namelijk belastingrente.

Huis verkopen

Wil je het huis niet houden, probeer het dan binnen acht maanden te verkopen. Anders moet je hierover belasting betalen, terwijl de waarde nog in de stenen zit. Bovendien lopen de overige vaste lasten in de tussentijd gewoon door, zoals OZB- en waterschapsbelasting, verzekeringen en energiekosten.
Maar verkopen kost ook geld en tijd. Denk aan het verhuizen en/of verkopen van de inboedel en aan de makelaarscourtage. Maar denk ook aan verkoopstyling en/of meubelverhuur.
Je moet dus een makelaar zoeken die de woning voor een goede prijs kan verkopen en je moet de verhuizing of ontruiming regelen. En dat terwijl je ook nog aan het rouwen bent om het verlies van je dierbare.

Schakel bij het erven van een woning dus altijd een deskundige in om je te laten informeren. En ben je zelf huiseigenaar? Informeer eens bij een notaris hoe je de nalatenschap het beste kan regelen zodat je dierbaren niet in de problemen komen.

 

Wil je op de hoogte worden gebracht als er een nieuwe blog verschijnt? Laat dan hier je e-mail adres achter!