ZaanStijl vertelt...

Zou jij wel of niet zelf de bezichtigingen doen als je huis te koop staat?

De meeste “online makelaar” websites benoemen de vele voordelen van zelf je bezichtigingen doen in plaats van door de “off-line” makelaar. Soms herhalen ze hetzelfde voordeel met andere woorden als extra voordeel. Lees dus goed wat er staat. Zijn de voordelen die ze noemen ook echt verschillende voordelen? Rondneuzend op diverse “online” makelaar websites kom ik eigenlijk maar vijf voordelen tegen.

En wat zijn eigenlijk de nadelen? Ik zie ze nergens staan. Logisch, want die nadelen zijn weer voordelen voor een “off-line” makelaar en dat willen deze sites natuurlijk niet promoten.

Als zelfstandig VBO makelaar ben ik voorstander van bezichtigingen door de “off-line” makelaar te laten doen. Waarom? Ik laat het zien. In de tabel hieronder staan de meest genoemde voordelen van zelf bezichtigen zoals “online makelaar” websites die benoemen. Deze heb ik aangevuld met de nadelen die ze niet benoemen.

Voordeel Eigenaar Makelaar
De sfeer, aandacht en beleving

V

V

Flexibel in tijd, ook avond en weekend

V

V

Meer en leukere informatie geven over het huis en de buurt

V

V

Besparing op kosten

V

Thuisblijven

V

Objectief kritiek aanhoren over het huis

V

Bezwaren isoleren of wegnemen

V

Koopsignalen herkennen

V

Visualiseren nieuw interieur

V

Sfeer

Als de “off-line” makelaar ruim de tijd neemt voor een bezichtiging dan zit het vaak met de sfeer, aandacht en beleving ook goed. Natuurlijk moet je geen “snelle jongen” treffen die steeds op zijn horloge kijkt en een standaard verhaaltje afdraait. Nee, een makelaar die passie heeft voor zijn vak en elke klant respecteert.

Flexibel qua tijdstip

Flexibiliteit qua tijdstip van bezichtiging is ook steeds vaker mogelijk bij de “off-line” makelaar. Zeker bij de zelfstandig makelaars is een 24/7 dienstverlening niet ongebruikelijk.

Enthousiasme

Ik ben van mening dat als een “off-line” makelaar zijn werk goed doet, hij met net zoveel enthousiasme over de woning kan vertellen. Hij heeft namelijk goed naar zijn klant geluisterd en op zaken doorgevraagd. Niet alleen over technische zaken van de woning maar ook over de buren, het leukste plekje in huis en … En een lokale makelaar is goed op de hoogte van wat er in de buurt/wijk speelt.

Tot zo ver zijn de voordelen van een “online” makelaar ook voordelen bij de “off-line” makelaar.

Kostenbesparing

Op het gebied van kostenbesparing hebben de “online” makelaars wel een punt. In eerste instantie zijn je kosten aanzienlijk lager dan bij een “off-line” makelaar. Tenminste als het werkt. Bij een woning die wat lastiger is om te verkopen kunnen de voordelen van een “off-line” makelaar het verschil maken. Als daardoor de woning sneller verkocht kan worden, dan verdient de “off-line” makelaar zich snel weer terug.

Binnen blijven

Het enige voordeel waar ik als “off-line” makelaar niet tegen op kan is: “Je hoeft je huis niet uit” Maar goed, bij slecht weer kan ik je een paraplu meegeven. En als je niet even bij de buren kan zitten of een ander plekje kan vinden dan kan ik je ook even naar de lokale koffiebar brengen en het eerste kopje krijg je van mij.

Sales

De overige voordelen van een “off-line” makelaar zijn vooral op het gebied van sales. Sales is een vak apart waar elke makelaar in getraind is. Het herkennen van koopsignalen en het weerleggen of isoleren van bezwaren is zijn dagelijks werk. Tenzij jij zelf in de sales zit, is dit dus een groot voordeel van de “off-line” makelaar. Immers, je wilt je woning verkopen.

Kritiek

Zelfs als je een geboren verkoper bent is het niet altijd even makkelijk om kritiek te krijgen op je eigen woning. Over de vloer die jij met zorg hebt uitgekozen, prachtig vindt en altijd goed hebt onderhouden krijg je ineens te horen: “die vloer is wel afschuwelijk hoor, die moet er echt uit!” of wat dacht je van een opmerking over de muffe lucht die er hangt of de vieze badkamer die jij net schoon hebt staan boenen? Tja, smaken verschillen maar leuk om te horen is anders.

Visualiseren

Een laatste voordeel geldt voor makelaars die ook woningstylist zijn. Zij kunnen de koper helpen visualiseren hoe het interieur eruit kan komen te zien en of hun huidige bank gaat passen in de nieuwe woning.

Conclusie

Ik ben ervan overtuigd dat een goede makelaar beter de bezichtigingen kan uitvoeren dan de gemiddelde eigenaar/verkoper. Wat vind jij? Laat je reactie achter onder “Leave A Comment”

Kies je toch voor een “online” makelaar vanwege de prijs? Informeer dan tijdens je zoektocht ook eens bij de lokale “off-line” makelaars. Sommige bieden ook diensten aan tegen “online” tarieven om zo te kunnen concurreren met de “online” makelaar. Een voordeel is dat als de “online” aanpak niet werkt het makkelijker is om de diensten te laten uitbreiden.

Wil je op de hoogte worden gebracht als er een nieuwe blog verschijnt? Laat dan hier je e-mail adres achter!